keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Osaaminen on menestyksemme kivijalka

Kättä päälle –hanke jatkuu maanantaina 16.11. kolmannella valtakunnallisella ratkaisupajalla Tieteiden talolla Helsingissä. Päivän teemana ovat sivistys, koulutus ja osaaminen. Tulemme pohtimaan tilaisuudessa niitä keinoja, joilla Suomi voitaisiin nostaa osaamisen kärkihankkeeksi. Alustajiksi tilaisuuteen ovat lupautuneet tutkija Hannu Simola Helsingin yliopistosta, kansanedustaja, tohtori Jyrki Kasvi sekä tohtorikoulutettava Lotta Aarikka Turun yliopistosta.

Koko Kättä päälle –projekti tähtää siihen, että löytäisimme uusia keinoja Suomen palauttamiseksi menestyksen tielle. Olemme jo aikaisemmin ratkaisupajoissa pohtineet muun muassa kasvun ja hyvinvoinnin teemoja. Juuri osaaminen on Suomen menestyksen kannalta keskiössä. Siksi nyt järjestettävälle ratkaisupajalle ei voisi kuvitella ajankohtaisempaa aihetta.

Suomi on pärjännyt pitkälti korkean osaamisen maana, jossa koulutusjärjestelmä on toiminut ja osaavaan työvoimaan on haluttu panostaa. Saman reseptin pitäisi päteä myös tulevalla vuosikymmenellä, kun Suomi kohtaa yhä haastavamman globaalin toimintaympäristön. Silti olemme joutuneet todistamaan rajuja leikkauksia osaamisen kustannuksella, jotka vievät pois pohjan tältä menestyksemme kivijalalta.

Maanantain ratkaisupajassa pohdimme muun muassa muuttuvaa peruskoulua, koulutuksen eriarvoistumista ja digitalisaation mukanaan tuomaa haastetta. Miten me vastaamme näihin muutosvoimiin, jotka ravistelevat totuttua käsitystämme koulutuksesta? Näihin kysymyksiin saamme todennäköisesti paljon uusia avauksia Tieteiden talolla.

Joona Räsänen

kansanedustaja, kolmannen ratkaisupajan juontaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti