tiistai 27. lokakuuta 2015

Yhteinen Suomi on meidän jokaisen hanke

Vauhdikkaasti käyntiin lähtenyt Kättä päälle -työ jatkuu ensi maanantaina projektin toisella valtakunnallisella ratkaisupajalla. Pajan aihe ei voisi olla ajankohtaisempi: muutos haltuun – meidän kaikkien yhteinen Suomi. Ratkaisuja haetaan siihen, miten muutoksien keskellä ponnisteleva Suomi saataisiin jokaisen suomalaisen yhteiseksi asiaksi.

Antti Blåfieldin vieraskynäkirjoitus aamun Helsingin Sanomissa kiinnitti huomioni ajankohtaisella teemallaan. Blåfield kirjoitti osuvasti, että yhteiskunnan vahvuuden mitta on siinä, miten se huolehtii heikoimmistaan. Vieraskynässään hän mainitsi Itä-Suomen yliopiston hyvinvointisosiologian professori Juho Saaren puhuvan niin sanotuista notkelmista. Näissä notkelmissa elävät ihmiset, joista useimmat meistä eivät omassa arjessaan tiedä mitään.

Notkelmissa elävät ihmiset ovat haaste Suomalaiselle yhteiskunnalle. Miten voimme tehdä päätöksiä niin politiikassa kuin työmarkkinoillakin, kun meillä ei ole kokonaiskuvaa itse yhteiskunnasta näiden notkelmien takia? Yhteiskunnan kirjanpidosta puuttuu suuri ja hiljainen yksilöiden joukko.

Ainoa ratkaisu on kuunnella heitä, jotka tavoittavat yksilöt näistä notkelmista – kansalaisjärjestöt. Jokainen yhteiskunnallinen päätös, suuri tai pieni, pitäisi tehdä kuuntelemalla laajaa joukko kansalaisyhteiskunnan eri toimijoita. Heidän avullaan saamme kuulla millaisissa erilaisissa todellisuuksissa suomalaiset elävät. Vain kuuntelemalla ja kysymällä voimme katkaista eriarvoistumisen ja rakentaa Suomea, jossa jokainen meistä tuntee olevansa samassa veneessä.

Juuri tähän tähtää myös Kättä päälle -hankkeen toinen ratkaisupaja. Jään mielenkiinnolla odottamaan millaisia ajatuksia, avauksia ja haasteita maanantain ratkaisupaja tuottaa. Salla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti